Hoe installeer je een garantia rapido?

Een Garantia Rapido is een handig systeem dat vaak wordt gebruikt voor de opvang en hergebruik van regenwater. Het kan eenvoudig worden aangesloten op bestaande regenpijpen en zorgt ervoor dat je regenwater kunt opvangen in een regenton. Wat je vervolgens kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin. In deze blog leggen we uit wat een Garantia is, welke voordelen het biedt en hoe je deze zelf kunt installeren.

Wat is een Garantia Rapido en waarvoor wordt het gebruikt?

De Garantia Rapido is een regenwaterafvoersysteem dat ontworpen is om op eenvoudige wijze regenwater van het dak via de regenpijp naar een regenton te leiden. Het zorgt ervoor dat je regenwater kunt opslaan en hergebruiken. Wat niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook kosten kan besparen op je waterrekening. Het systeem is gemakkelijk te installeren zonder de regenpijp volledig te demonteren, en het kan worden aangepast aan verschillende soorten regenpijpen.

De voordelen van het zelf installeren van een Garantia Rapido

Het zelf installeren van dit heeft verschillende voordelen. Het is relatief eenvoudig en bespaart je de kosten van een professionele installateur. Daarnaast kun je de installatie helemaal naar wens aanpassen aan jouw specifieke situatie. Door zelf aan de slag te gaan, leer je bovendien hoe het systeem werkt, wat handig kan zijn bij toekomstige onderhoudsklussen.

Benodigde materialen en gereedschap

Voor het installeren van een Garantia Rapido heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:

  • Garantia Rapido set
  • Boormachine met boor (meestal 32 mm diameter)
  • Zaag (voor het eventueel inkorten van de regenpijp)
  • Schroevendraaier
  • Watertape of afdichtingsmiddel (optioneel)
  • Waterpas

Stap-voor-stap installatiegids

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met de installatie, is het belangrijk om een paar voorbereidingen te treffen.

  1. Water afsluiten: Als de regenpijp verbonden is met een afvoer of systeem dat nog in gebruik is, zorg er dan voor dat het water uitgeschakeld is en de regenpijp leeg is.
  2. Bepaal de hoogte: Meet af waar in de regenpijp het geplaatst moet worden. Dit is meestal ter hoogte van de bovenkant van de regenton.
  3. Verwijder oude onderdelen: Als je een oud systeem hebt, verwijder dit dan eerst zorgvuldig.

Stap 2: Het aansluiten van de nieuwe onderdelen

Nu je de voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om de Garantia Rapido te installeren.

  1. Boorgaatje maken: Gebruik een boormachine met een boor van de juiste diameter (meestal 32 mm) om een gat in de regenpijp te maken. Dit gat moet precies passen bij de aansluiting van de Garantia Rapido.
  2. Plaatsen van de Garantia Rapido: Plaats het Garantia Rapido-element in het geboorde gat en zorg ervoor dat het stevig vastzit. Gebruik eventueel wat afdichtingsmiddel of watertape om lekken te voorkomen.
  3. Verbinding met regenton: Sluit de Garantia Rapido aan op de regenton door de bijgeleverde slang te gebruiken. Zorg ervoor dat deze goed bevestigd is en dat er geen knikken in de slang zitten die de waterstroom zouden kunnen belemmeren.

Stap 3: Het testen van de installatie

Nu de installatie voltooid is, is het belangrijk om het systeem te testen.

  1. Controleer op lekken: Laat water door de regenpijp lopen om te zien of het systeem goed werkt en controleer of er geen lekken zijn rondom de aansluiting van de Garantia Rapido.
  2. Zorg voor een goede doorstroming: Zorg ervoor dat het water soepel van de regenpijp naar de regenton stroomt en dat er geen verstoppingen zijn.

Tips en trucs voor een succesvolle installatie

  • Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat het Garantia Rapido-element recht wordt geïnstalleerd.
  • Voorkom verstoppingen door regelmatig bladeren en vuil uit de regenpijp te verwijderen.
  • Controleer regelmatig op lekkages, vooral na hevige regenval, om te zorgen dat alles nog goed functioneert.

Veelgestelde vragen

Wat als ik tegen problemen aanloop?

Als je tegen problemen aanloopt tijdens de installatie, zoals lekkages of een niet goed aansluitende slang, kun je altijd de installatiehandleiding raadplegen of contact opnemen met de fabrikant. Vaak helpt het ook om simpelweg te controleren of alle onderdelen stevig zijn bevestigd en of de afdichting correct is.

Hoe lang duurt het om een Garantia Rapido te installeren?

Gemiddeld duurt de installatie van een Garantia Rapido ongeveer 30 minuten tot een uur, afhankelijk van je ervaring en de situatie van je regenpijp.

Welke garantie zit er op een Garantia Rapido?

Het biedt meestal een fabrieksgarantie van enkele jaren. Controleer bij aankoop wat de exacte garantieperiode is en bewaar je aankoopbewijs goed.

Het installeren van een Garantia Rapido is een eenvoudige klus die je zelf kunt uitvoeren met de juiste materialen en gereedschappen. Door regenwater op te vangen en te hergebruiken, draag je niet alleen bij aan een duurzamer huishouden, maar bespaar je ook op je waterkosten. Met deze stap-voor-stap handleiding kun je direct aan de slag en je eigen systeem installeren. Heb je vragen of twijfels? Schroom niet om contact op te nemen voor advies. Veel succes met je installatie!

Benieuwd naar meer installatie tips en tricks? Lees dan hier hoe je een dakgoot expansiestuk installeert!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *